Vijf leefstijlveranderingen tegen maagzuur

Bij brandend maagzuur kun je medicijnen slikken om er vanaf te komen, maar dit hoeft niet. Breng vijf veranderingen aan in je voeding en levensstijl en verklein de kans op ongemakken als oprispingen en een brandend gevoel.

Iedereen heeft wel eens een keer last van brandend maagzuur. Dat kan geen kwaad. Als je regelmatig hiervan last hebt, kan dat wel hinderlijk en soms zelfs schadelijk zijn.

Pas de volgende vijf veranderingen toe en verminder je kans op klachten: zorg voor een gezond gewicht, rook niet, beweeg iedere dag 30 minuten en drink dagelijks niet meer dan twee kopjes thee, koffie of frisdrank.

Volgens hoofdonderzoeker Andrew Chan – Harvard School of Publlic Health – zijn veranderingen in levensstijl de manier om goed om te gaan met brandend maagzuur. Medicijnen hebben volgens hem een zorgwekkende reeks bijwerkingen.

Onderzoekers analyseerde resultaten van de Nurses’ Health Study waarin meer dan 43.000 vrouwen werden gevolgd die last hadden van brandend maagzuur.

Mensen die de vijf wijzigingen aanbrachten, lieten gemiddeld een verlaging van symptomen zien van 37 procent. Van de vijf wijzigingen zou de fysieke activiteit het meest effectief kunnen zijn. Dit kan te maken hebben met de impact op het spijsverteringskanaal. ‘Fysiek actief zijn, kan helpen bij het verwijderen van maagzuur dat symptomen van brandend maagzuur veroorzaakt’, aldus Chan.

Bron: JAMA Internal Medicine, 2021

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.