Vijf leefstijlveranderingen die brandend maagzuur verminderen

Je hoeft geen medicijnen te slikken om brandend maagzuur te behandelen. Het aanbrengen van vijf wijzigingen in je voedingspatroon en leefstijl is vaak al voldoende om een ​​einde te maken aan je klachten.

Brandend maagzuur – ook wel GERD of gastro-oesofageale reflux genoemd – treft 30 procent van alle Amerikanen. In Nederland hebben zo’n anderhalf miljoen mensen dagelijks last hiervan. Het wordt meestal onder controle gehouden met vrij verkrijgbare geneesmiddelen.

Maar je kunt vaak stoppen met de medicijnen door toepassing van deze vijf veranderingen: op een normaal gewicht komen, niet roken, elke dag 30 minuten matig tot intensief sporten, jezelf beperken tot slechts twee kopjes koffie, thee of frisdrank per dag, en een ‘verstandig’ dieet aanhouden.

Het veranderen van je levensstijl is de beste oplossing, aangezien maagzuurmedicijnen een verontrustende reeks bijwerkingen hebben, aldus hoofdonderzoeker Andrew Chan.

Mensen die de vijf veranderingen toepassen, zien een gemiddelde afname in symptomen van 37 procent, en de klachten kunnen – afhankelijk van hoe toegewijd je bent – nog verder afnemen.

De effectiefste van de vijf is mogelijk fysieke activiteit, wat waarschijnlijk te maken heeft met de impact op het spijsverteringskanaal. ‘Fysiek actief zijn, kan helpen bij het afvoeren van het maagzuur dat verantwoordelijk is voor de klachten’, zei hij.

De onderzoekers hadden de resultaten van de Nurses ’Health Study geanalyseerd, waarin meer dan 43.000 vrouwen werden gevolgd die aan brandend maagzuur leden.

Bron: JAMA Int Med, 2021; e207238

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws