28-04-2019

Vier alcoholvrije dagen per week om langer te leven

Drie of vier alcoholvrije dagen per week kunnen ervoor zorgen dat u langer leeft. Iedere dag alcohol drinken, ook al is het maar een glas wijn, vergroot uw kans op voortijdig overlijden met 20 procent, en als u in de zeventig bent is dat een significant verschil.

Drie dagen per week een of twee glazen wijn drinken beschermt tegen hart- en vaatziekten, maar dit effect wordt tenietgedaan als u alle dagen drinkt, aldus onderzoekers.

Een recente studie die de krantenkoppen haalde, kwam tot de conclusie dat iedere hoeveelheid alcohol slecht voor u is, maar hier waren ook zware drinkers bij. Onderzoekers van de Washington University in St. Louis hebben gegevens van lichte drinkers (mensen die een of twee glazen per dag drinken) uit een groep van meer dan 340.000 mensen in de leeftijd van 18 tot 85 jaar nader onderzocht.

Bij mensen die iedere dag een beetje drinken, is de kans op overlijden 20 procent groter dan die van leeftijdsgenoten die minder frequent alcohol drinken. Bij twintigers maakt dat niet veel uit, omdat de kans op overlijden dan sowieso klein is. Maar het is wel zorgwekkend tegen de tijd dat u in de 70 bent, stellen de onderzoekers. Iedere dag alcohol drinken vergroot ook de kans op kanker, hoewel dit risico ook aanwezig is als u wel alcoholvrije dagen hebt.
Bron: Alcohol Clin Exp Res, 2018; 42: 2246–55
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws