25-03-2021

Videospelletjes of sulforafaan voor het geheugen?

Een groep mensen krijgt tijdens het ouder worden last van geheugenproblemen en andere cognitieve stoornissen. Geheugentraining door middel van speciale (video)spelletjes kan helpen om de hersenen te stimuleren. Nieuw onderzoek laat zien dat ook een stof in broccoli, sulforafaan, het geheugen stimuleert.

Cognitieve functies zijn functies die betrokken zijn bij het verwerken van informatie, zoals het geheugen, taalgebruik, oriëntatie en concentratie. Zodra in de informatieverwerking stoornissen komen, kunnen in het dagelijkse functioneren problemen ontstaan. Ouderen hebben vaker last van geheugenproblemen en andere cognitieve stoornissen. Wetenschappers zijn dan ook op zoek naar manieren om cognitieve achteruitgang op latere leeftijd te remmen of te voorkomen. Een gezonde voeding en leefstijl vormt de basis, maar aanvullende therapieën kunnen hierbij ondersteunen. Hersentraining door middel van (video)spelletjes kan de hersenen actief houden en het geheugen stimuleren. Sulforafaan blijkt dit ook te kunnen.

Cognitieve functies stimuleren

Aan het onderzoek namen 144 gezonde ouderen deel die geen medicijnen gebruiken die invloed hebben op de cognitieve functies. De deelnemers werden ingedeeld in vier groepen. De deelnemers werd gevraagd om gedurende twaalf weken dagelijks vijftien minuten een spelletje te spelen, een geheugenspel of een controlespel (tetris). Daarnaast kregen ze driemaal daags een supplement met 30 mg glucorophanine, een stof die in de darmen wordt omgezet in sulforafaan, of een placebo. De mensen die het geheugenspelletje speelden, hadden na twaalf weken een beter werkgeheugen dan de mensen die tetris hadden gespeeld. De mensen die sulforafaan hadden ingenomen, konden sneller taken uitvoeren en hadden een beter werkgeheugen dan de mensen die placebo hadden gebruikt. Sulforafaan en het spelen van een geheugenspelletje bleken even effectief te zijn in het verbeteren van de cognitieve functies.

Verschillende kruisbloemigen, zoals broccoli, spruitjes en bloemkool, bevatten sulforafaan glucosinolaten die in de darmen worden omgezet tot sulforafaan. Belangrijk is dat de groenten niet te lang worden gekookt, omdat dit de glucosinolaten kapotmaakt. Naast het regelmatig eten van broccoli en dergelijke is aanvullende suppletie met sulforafaan ook mogelijk. Veel is niet nodig, drie maal daags 30 mg per dag zou al effectief kunnen zijn.

Bron: Nutrients 2021, 13(2), 352

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws