30-03-2023

Vezels tegen darmontsteking

Wetenschappers van het Instituut voor Biomedische Wetenschappen van de Georgia State Universiteit hebben verschillende soorten vezels onderzocht. [1] HIerbij stelden ze vast dat de psylliumvezel (een semi-oplosbare vezel) de darm van mensen met chronische darmontstekingen beschermt. De wetenschappers ontdekten dat de psylliumvezel de galzuurreceptor (farnesoïde X-receptor) activeert, het mechanisme dat ontstekingen tegengaat.

Al lange tijd worden vezels beschouwd als een belangrijk onderdeel van het menselijke voedselpatroon. Vezels zijn goed voor de stofwisseling en voor de darmen. Maar niet elke vezel is hetzelfde: er zijn verschillen in oplosbare en onoplosbare vezels. Het zijn de oplosbare vezels die opgenomen worden in de darmen en bevorderlijk zijn voor de stofwisseling, en tegelijkertijd ontstekingen doen aanwakkeren. Diverse epidemiologische studies tonen aan dat diëten die rijk zijn aan vezels, de klachten van chronische darmontstekingen verminderen.

Sommige patiënten die lijden aan chronische darmontstekingen melden daarentegen dat ze vezelrijk voedsel niet kunnen verdragen, en dat vezelrijke voeding juist de darmontstekingen lijkt aan te wakkeren. Deze mensen eten daarom vezelarm, waardoor zij de gezondheidsvoordelen van vezels mislopen. De wetenschappers achter het huidige onderzoek bekeken daarom verschillende vezelsoorten, waarbij ze de verschillende eigenschappen van de vezels onderzochten. Muizen met darmontstekingen werden op verschillende vezelrijke diëten gezet, waaronder een vezelrijk dieet met de semi-oplosbare psylliumvezel. De wetenschappers ontdekten dat bij deze muizen de stofwisseling verbeterde en de darmontstekingen verminderden. Na een gerichter onderzoek naar de effecten van de psylliumvezel in de darmen, ontdekten ze dat deze vezel invloed uitoefent op de galzuurreceptor (farnesoïde X-receptor). Dit stuk eiwit in het RNA oefent invloed uit op het afweersysteem.

De psylliumvezel zorgt ervoor dat de galzuurreceptor (farnesoïde X-recptor) de ontstekingen bij mensen met chronische darmotstekingen onderdrukt. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de invloed van de psylliumvezel nuttig kan zijn voor mensen die lijden de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Bron:

1 Psyllium Fiber Protects Against Colitis Via Activation of Bile Acid Sensor Farnesoid X Receptor – Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology (cmghjournal.org)

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws