06-09-2015

Vetzuren in vis maken kwik onschadelijk

Er is goed nieuws voor iedereen die in tweestrijd staat omtrent het eten van vis: wetenschappers hebben ontdekt dat de vetzuren in vis onze hersenen beschermen tegen de schadelijke effecten van het kwik dat in veel vis gevonden wordt.
Het kwik tast de hersenen van pasgeborenen en kleine kinderen – die nog volop in ontwikkeling zijn – niet aan, zelfs als hun moeder tijdens de zwangerschap veel vis eet. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Rochester ontdekt.
De meervoudig onverzadigde vetzuren in de vis – de zogeheten n3-vetzuren – hebben ontstekingsremmende eigenschappen, die de invloed van kwik lijken tegen te gaan.
De onderzoekers merkten dat de hersenen van kinderen die op de Seychellen (een eilandengroep ten oosten van Afrika) geboren zijn, zich normaal ontwikkelden en dat ze normale leercapaciteiten hadden, hoewel hun moeders tijdens de zwangerschap gemiddeld twaalf keer per week vis aten.
In eerder onderzoek was aangenomen dat de voordelen van de vetzuren, de slechte invloed van het kwik compenseerden. Maar in dit nieuwe onderzoek blijkt de wisselwerking tussen deze omega 3-vetzuren en kwik ingewikkelder te zijn.
De onderzoekers hielden het dieet en de gezondheid van meer dan 1500 moeders en kinderen bij. Na twintig maanden werden de kinderen getest op hun communicatievaardigheden, gedrag en motoriek. En het haar van de moeders werd onderzocht op de hoeveelheid kwik. Zelfs de kinderen van de vrouwen met het meeste kwik hadden zich normaal ontwikkeld.
Kwik komt in de oceaan terecht door natuurlijke en menselijke activiteiten, bijvoorbeeld door de uitstoot van steenkoolcentrales.
Bron: American Journal of Clinical Nutrition, January 2015; doi: 10.3945/ajcn.114.100503

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws