09-02-2016

Verzadigde vetten geen oorzaak hart- en vaatziekten

Voor diegenen die in een grot geleefd hebben (of nooit eerder Medisch Dossier hebben gelezen): onderzoekers hebben bevestigd dat verzadigde vetten geen hartziekte of diabetes veroorzaken. Al die tijd waren bewerkte transvetten de ware boosdoeners, waaronder de vetten die voor koekjes, taart en margarine gebruikt worden. En dan te bedenken dat margarine altijd werd aangeprezen omdat het zo goed was voor ons hart. 
Verzadigde vetten – die in roomboter, melk, vlees, zalm en eieren zitten – veroorzaken geen hart- en vaatziekten of beroertes, en onze slagaders raken er niet van verstopt. Dat hebben onderzoekers van de McMaster Universiteit in Canada bevestigd, nadat ze de gegevens van 12 onderzoeken bestudeerden met in totaal meer dan 339.000 deelnemers.
De voedingsmiddelenindustrie heeft vele miljarden verdiend met vetarme producten door de wijdverbreide overtuiging dat verzadigde vetten hartziekte veroorzaken. Margarine werd zelfs een van de best verkopende producten ter wereld.
Maar terwijl mensen al die tijd geloofden dat ze met margarine goed voor hun bloedvaten zorgden, deden ze feitelijk het tegenovergestelde. De transvetten in margarine, koekjes en taarten kunnen juist tot hartziekte leiden, waaraan mensen kunnen doodgaan.
En van de transvetten is de soort die de industrie gebruikt – die gehard en verhit is – gevaarlijker dan de transvetten die van nature in bepaalde dierlijke producten voorkomen.
Bron: BMJ, 2015;351: h3978

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws