12-08-2019

Verstoorde darmflora en hartfalen

Wetenschappers hebben uitgebreid omschreven hoe de darmflora invloed kan hebben op de hartgezondheid. Het blijkt dat de darmflora van mensen met hartfalen anders is dan die van gezonde mensen. Dit biedt mogelijkheden voor nieuwe therapieën.

Bij hartfalen is het hart niet goed in staat om het bloed rond te pompen, waardoor de rest van het lichaam niet genoeg voedingsstoffen en zuurstof tot zijn beschikking heeft. Klachten die optreden zijn vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden. In de eerste instantie alleen bij inspanning, maar in een later stadium van de ziekte ontstaan de klachten ook in rust. De behandeling richt zich op het verbeteren van de pompfunctie van het hart door middel van medicatie en het optimaliseren van de leefstijl. Er is echter steeds meer bewijs dat ook de darmflora een rol speelt bij het ontstaat van de ziekte. Mogelijk kan het hart in goede conditie gehouden worden door de darmflora gezond te houden.

Probiotica voor uw hart?

Chinese wetenschappers zijn na een uitgebreide review van de literatuur tot de conclusie gekomen dat de samenstelling van de darmflora bij mensen met hartfalen zodanig anders is dat deze zorgt voor een verhoogde ontstekingsgraad van het lichaam die het hart kan bereiken. Mensen met hartfalen blijken minder bacteriën te hebben die gezonde stoffen produceren en daarentegen meer ongunstige bacteriën die zorgen voor een ontstekingsreactie. Dit laatste blijkt samen te hangen met de voeding die iemand consumeert. Choline, een stof in onder andere vlees en eieren, kan in de darmen en de lever worden omgezet in schadelijke verbindingen die de hartgezondheid negatief beïnvloeden. De wetenschappers opperen een aantal vernieuwende therapieën om hartfalen via de darmen te kunnen behandelen, namelijk het gebruik van voedingsvezels, probiotica, maar ook een poeptransplantatie behoort in de toekomst mogelijk tot de behandelopties.

Bron: Chin Med J (Engl). 2019 Aug 5;132(15):1843-1855.

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws