Verschil in ‘normale’ bloeddruk tussen man en vrouw

Zijn we zover dat we de waardes van onze bloeddruk die zorgen voor gezondheidsrisico’s moeten aanpassen? Een nieuwe studie uit de Verenigde Staten toont een verschil aan in de bloeddrukdrempel tussen de mannen en de vrouwen. Bij vrouwen zou een lagere waarde al meer risico’s met zich meebrengen op hart- en vaatziekten.

De nieuwe studie van het Smidt Heart Institute in Cedars-Sinai toont aan dat vrouwen een lager normaal bloeddrukbereik hebben in vergelijking met mannen.

Een totaalaantal van 27.542 deelnemers deed mee aan de studie die 40 jaar duurde. Van de deelnemers was 54 procent vrouw. Bij aanvang had geen enkele deelnemer enige vorm van hart- of vaatziekte. Gedurende de onderzoeksperiode ontwikkelden 7424 deelnemers deze wel. Zo kwamen hartinfarcten, hartfalen en beroertes voor. Van deze groep patiënten was 44 procent vrouw.

Het onderzoeksteam concludeerde dat 120 mm Hg de risicodrempel was bij mannen en 110 mm Hg of lager de risicodrempel bij vrouwen. Bloeddrukniveaus die hoger waren dan deze drempels, werden in verband gebracht met het risico op het ontwikkelen van alle vormen van hart- en vaatziekten, waaronder een hartaanval, hartfalen en beroertes.

Volgens het onderzoeksteam suggereren deze bevindingen dat dezelfde benadering in bloeddruk van mannen en vrouwen schadelijk kan zijn voor de gezondheid van een vrouw. Het team raadt dan ook om de bloedrukrichtlijnen opnieuw te beoordelen.

In Nederland geldt dat een bloeddruk bij volwassenen – voor zowel man als vrouw – boven de 140/80 wordt gezien als een te hoge bloeddruk met risico op hart- en vaatziekten.
Meer lezen over het vrouwenhart, lees het interview met Janneke Wittekoek

Bron: Circulation. 2021;143:761–763

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.