21-11-2019

Verrassende ontdekking: kraakbeen repareert zichzelf

Slijtage van het kraakbeen is onomkeerbaar. Kraakbeen kan zichzelf immers niet herstellen, zoals andere weefsels in het menselijk lichaam wel kunnen. Althans, dat dachten we.
Amerikaanse onderzoekers van het onderzoekscentrum DukeHealth in Durham hebben onlangs een salamanderachtig mechanisme ontdekt mensen waardoor kraakbeen wél weer aangroeit.

Atrose

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt en zelfs kan verdwijnen. Meestal komt artrose in de knie en heup voor en veel minder vaak in de enkels.
Het onderzoeksteam hanteerde de hypothese dat dit verschil mogelijk te maken heeft met de leeftijd van het kraakbeen. Daarom vergeleek het team het kraakbeen in de verschillende gewrichten. Het kraakbeen in de enkel blijkt jonger dan dat in de knie en het kraakbeen in de heup is het oudste.

Salamandermechanisme

Bij salamanders zorgen de zogeheten microRNA-moleculen ervoor dat ledematen teruggroeien. Deze microRNA-moleculen blijken ook in de kraakbeenmonsters van mensen te zitten. Het kraakbeen in de enkel bevat het grootste aantal microRNA-moleculen en de heup het minste. Vandaar dat artrose maar af en toe in enkels voorkomt.

Nieuwe therapie

Met behulp van dit regenererend salamanderprincipe kan volgens de onderzoekers een nieuwe therapie voor artrose ontwikkeld worden. MicroRNA kan bijvoorbeeld in een gewricht worden geïnjecteerd om zo de groei van het kraakbeen te bevorderen, aldus de onderzoekers.

Bron: Science Advances, 2019; 5(10)

Uit dezelfde categorie

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

Immuunsysteem een boost door beweging

Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1] De onderzoekers bekeken de...

Vijf minuten wandelen kan je hart gezond houden

Elk half uur achter je computerscherm vandaan komen voor een wandeling van vijf minuten kan helpen om je hart gezond te houden. Deze korte pauzes zijn voldoende om de effecten van langdurig zitten tegen te gaan; ze verlagen de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk,...

Vijf minuten wandelen houdt je hart gezond

Als je elk half uur een wandeling van vijf minuten maakt, kan dat helpen om je hart gezond te houden. Deze korte pauzes zijn voldoende om de effecten van langdurig zitten tegen te gaan. Ze verlagen de bloedsuikerspiegel en bloeddruk, zeggen onderzoekers van het...

Yoga versterkt voordelen van andere sporten

Wat je ook doet aan sport, voeg daar ook yoga aan toe: dat versterkt de voordelen. Yoga versterkt de positieve effecten van de meeste soorten lichaamsbeweging en draagt bij aan de preventie van hart- en vaatziektes, zeggen onderzoekers van Cambridge Cardiac Care...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.