14-04-2019

Verminderde afweer tegen veelvoorkomende darmbacterie door medicijnen

Een besmetting met de veelvoorkomende darmbacterie C. difficile komt vaker voor bij mensen die vlak daarvoor een antibioticakuur hebben gehad, maar volgens onderzoekers zouden standaard pijnstillers een vergelijkbaar risico vormen.

Pijnstillers uit de NSAID-groep, de niet-steroïde ontstekingsremmers, verhogen de kans op een besmetting met Clostridium difficile en op hevigere symptomen, zoals diarree, buikpijn en vermoeidheid. Het is ook een van de gevaarlijkste infecties die veel mensen oplopen in ziekenhuizen en zorginstellingen. Volgens een schatting van de Amerikaanse CDC (vergelijkbaar met het RIVM in Nederland) sterven elk jaar 15.000 Amerikanen als gevolg van een C. difficile-infectie.

C. difficile-infectie door NSAID’s

Het was al bekend dat de gevoeligheid voor de bacterie toeneemt na een antibioticakuur, die verstorend kan werken op de darmbacteriën, maar volgens onderzoekers van de University of Michigan vormen NSAIDs een soortgelijk risico.

Grotere overlevingskans proefdieren zonder NSAID

Zij baseren hun vermoedens op laboratoriumproeven met muizen die een NSAID toegediend kregen. Slechts 20 procent van de muizen die de pijnstiller hadden gekregen overleefde de infectie, tegen 80 procent van de muizen die het medicijn niet hadden gehad.

Bron: mMBio. 2019 Jan 8;10(1). pii: e02282-18.

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws