05-01-2021

Vergeet verzadigde vetten, het zijn koolhydraten die cholesterol verhogen

Hartspecialisten – inclusief de American Heart Association – volharden vaak in het idee dat het eten van verzadigde vetten zorgt voor stijging van cholesterolspiegels. Maar opnieuw heeft een studie bevestigd dat de echte boosdoeners koolhydraten zijn, vooral die uit fastfood en bewerkt voedsel.

Een wereldwijd team van cardiologen concludeerde dat verzadigde en dierlijke vetten, zoals vlees, eieren en kaas, niets te maken hebben met cholesterolniveaus en hartziekten. Ondanks deze bevinding, de laatste in een lange reeks, blijft de officiële lijn dat die vetten moeten worden vermeden, vooral onder risicogroepen zoals mensen met een genetische aanleg voor hoge cholesterolniveaus, diabetes, obesitas of hoge bloeddruk. De cholesterolwaarden van mensen  met een erfelijk hoog cholesterol (familiaire hypercholesterolemie) kunnen bijvoorbeeld wel vier maal hoger zijn dan gemiddeld.

Maar volgens de onderzoekers zouden al deze groepen koolhydraten uit bewerkte voeding en fastfood moeten vermijden en niet verzadigde vetten. ‘Ons onderzoek toont aan dat een gezonde voeding voor het hart suikerarm moet zijn in plaats van arm aan verzadigd vet’, zegt hoofdonderzoeker David Diamond.

BMJ Evid Based Med, 2020; bmjebm-2020-111412

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws