12-02-2020

Verbinding in moederkruid rol bij leukemie

Moederkruid (Tanacetum parthenium), de veelvoorkomende tuinplant die helpt tegen migraine en reumapijn, bevat ook een stof die werkzaam is tegen leukemie, een vorm van kanker die gewoonlijk wordt gezien als chronisch en ongeneeslijk. Wetenschappers hebben de verbinding, parthenolide, geïsoleerd om CLL-cellen (chronische lymfatische leukemie) in het laboratorium te doden.

Onderzoekers van de Britse University of Birmingham zeggen een manier te hebben gevonden om de stof te isoleren en zodanig aan te passen dat de kankerbestrijdende eigenschappen worden versterkt. Parthenolide zorgt voor een zodanige toename van het aantal onstabiele moleculen in kankercellen dat ze tot zelfvernietiging overgaan.

Moederkruid wordt in gezondheidswinkels verkocht als koorts- en ontstekingswerend middel, maar de ontdekking van de kankerwerende eigenschappen was een toevalstreffer, aldus de onderzoekers. Volgens hen wordt moederkruid door hun onderzoek meer ‘medicijnachtig’, door de wijze waarop CLL-cellen ermee kunnen worden aangepakt.

Dit is niet nieuw; andere onderzoekers meldden gelijksoortige bevindingen in 2005. Onderzoekers van de University of Rochester Medical School ontdekten dat een 18 uur durende blootstelling aan parthenolide leukemiecellen kon doden, terwijl de omliggende gezonde cellen met rust werden gelaten. Met andere woorden, het lijkt geen toxische bijwerkingen te hebben.

De onderzoekers ontdekten tevens dat parthenolide effectiever bleek te zijn dan het standaard leukemiemedicijn, cytarabine. Dat medicijn was ‘matig toxisch’ voor de kankercellen, maar ‘zeer toxisch’ voor gezonde cellen, dus het deed meer kwaad dan goed.

Med Chem Comm, 2019; 10: 1379–90

 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws