19-03-2019

Verband tussen schoonmaakmiddelen en overgewicht bij kinderen

Schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen konden weleens een oorzaak zijn van de obesitasepidemie bij zuigelingen en peuters.

De producten veranderen het microbioom van kinderen, dat helpt bij het reguleren van hun gewicht, blijkt uit een recent onderzoek. De enige schoonmaakmiddelen die u veilig kunt gebruiken, zijn milieuvriendelijke. Zij hebben deze schadelijke effecten niet.

Zuigelingen die in een huis wonen waar minstens eenmaal per week standaard ontsmettingsmiddelen werden gebruikt, hadden twee keer zoveel kans op een grotere hoeveelheid Lachnospiraceae: een darmbacterie die verband houdt met gewichtstoename.

Bij 3-jarige kinderen met overgewicht of obesitas veranderden deze bacteriën in vier maanden tijd het microbioom in hun darmen.

Onderzoekers van de Universiteit van Alberta in Canada stelden vast dat er een direct verband was tussen een verandering in het microbioom – met een afname van bacteriën zoals Haemophilus en Clostridium, en een stijging van Lachnospiraceae – en het aantal keer dat er in en om het huis schoonmaakmiddelen zoals allesreinigers werden gebruikt.

De onderzoekers analyseerden de darmflora van 757 baby’s tussen van 3-4 maanden oud en registreerden hun gewicht van hun eerste tot hun derde levensjaar. Zuigelingen met veel Lachnospiraceae hadden op 3-jarige leeftijd een hogere BMI.

Maar bij kinderen die in een huis woonden waar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt werden, was dit niet zo. Deze kinderen hadden andere darmbacteriën, die geen gewichtstoename veroorzaken, zegt hoofdonderzoeker Anita Kozyrskyj. Mensen die milieuvriendelijke producten gebruiken, hebben ook de neiging gezonder te leven en eten. Dat kan ook invloed hebben gehad op het gewicht van hun kinderen.

Bron: CMAJ, 2018; 190: E1097-107
 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws