19-03-2019

Verband tussen schoonmaakmiddelen en overgewicht bij kinderen

Schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen konden weleens een oorzaak zijn van de obesitasepidemie bij zuigelingen en peuters.

De producten veranderen het microbioom van kinderen, dat helpt bij het reguleren van hun gewicht, blijkt uit een recent onderzoek. De enige schoonmaakmiddelen die u veilig kunt gebruiken, zijn milieuvriendelijke. Zij hebben deze schadelijke effecten niet.

Zuigelingen die in een huis wonen waar minstens eenmaal per week standaard ontsmettingsmiddelen werden gebruikt, hadden twee keer zoveel kans op een grotere hoeveelheid Lachnospiraceae: een darmbacterie die verband houdt met gewichtstoename.

Bij 3-jarige kinderen met overgewicht of obesitas veranderden deze bacteriën in vier maanden tijd het microbioom in hun darmen.

Onderzoekers van de Universiteit van Alberta in Canada stelden vast dat er een direct verband was tussen een verandering in het microbioom – met een afname van bacteriën zoals Haemophilus en Clostridium, en een stijging van Lachnospiraceae – en het aantal keer dat er in en om het huis schoonmaakmiddelen zoals allesreinigers werden gebruikt.

De onderzoekers analyseerden de darmflora van 757 baby’s tussen van 3-4 maanden oud en registreerden hun gewicht van hun eerste tot hun derde levensjaar. Zuigelingen met veel Lachnospiraceae hadden op 3-jarige leeftijd een hogere BMI.

Maar bij kinderen die in een huis woonden waar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt werden, was dit niet zo. Deze kinderen hadden andere darmbacteriën, die geen gewichtstoename veroorzaken, zegt hoofdonderzoeker Anita Kozyrskyj. Mensen die milieuvriendelijke producten gebruiken, hebben ook de neiging gezonder te leven en eten. Dat kan ook invloed hebben gehad op het gewicht van hun kinderen.

Bron: CMAJ, 2018; 190: E1097-107
 

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...