Verband tussen schizofrenie en vitamine D-tekort

Schizofrenie is niet gewoon ‘psychisch’. Het kan worden veroorzaakt door een vitamine D-tekort van jaren terug, toen u geboren werd.

Pasgeboren kinderen met een tekort aan vitamine D hebben 44 procent meer kans als volwassene schizofrenie te krijgen. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Queensland in Australië.

De onderzoekers denken dat de basis voor schizofrenie in de baarmoeder ligt, als de zich ontwikkelende baby volledig afhankelijk is van de vitamine D-voorraad van de moeder. Het is dus belangrijk dat zwangere vrouwen een goede vitamine D-spiegel hebben. Dat kan door supplementen te slikken, door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine D, zoals runderlever, kaas en eieren, of door zonlicht, zeggen de onderzoekers.

De wetenschappers analyseerden gegevens van 2.602 mensen, bij wie de vitamine D-spiegel werd gemeten bij hun geboorte (tussen 1981 en 2000) en die later schizofrenie kregen. De spiegel werden ook bepaald bij een vergelijkbare groep kinderen die geen schizofrenie kregen.
Het risico is groter in noordelijke landen met minder zonlicht, zeggen de onderzoekers. Daarom is een goede vitamine D-spiegel, vooral bij zwangere vrouwen, van cruciaal belang.

De onderzoekers willen nu nog kijken of lage vitamine D-waarden bij zwangere vrouwen ook bijdragen aan de autisme-epidemie.

Bron: Nature, Scientific Reports, 2018; 8: 17692

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.