Postmenopauzale vrouwen lopen veel risico op aderverkalking (atherosclerose) vanwege het loodgehalte in het lichaam.
Lood – een giftig metaal dat zich kan ophopen uit sigarettenrook, water drinken en uitlaatgassen – verhoogt het risico op vaataandoeningen met 72 procent in deze groep. Het metaal lijkt de halsslagaderen die aan beide zijden van de hals lopen en zuurstof naar de hersenen vervoeren, aan te tasten. Een vernauwing daarin kan het risico op een beroerte verhogen.
Hoewel veel studies verband leggen tussen blootstelling aan lood en cardiovasculaire ziekten, zijn de onderzoekers van het Zweedse Sahlgrenska University Hospital onder de eersten die zich richten op de effecten ervan op postmenopauzale vrouwen. Zij denken dat vrouwen extra gevoelig zijn omdat de menopauze de botmineralisatie kan verhogen, waardoor in de botten opgeslagen lood in de bloedbaan terecht kan komen. De vaatwandstijfheid, die ook kan toenemen tijdens de overgang, is mogelijk ook een factor.
De algemene schatting is dat lood 2 procent van alle jaarlijkse gevallen van hart- en vaatziekten wereldwijd veroorzaakt. Dat kan betekenen dat 240.000 sterfgevallen direct te wijten zijn aan lood. Mensen met een nierziekte liepen ook meer risico op aderverkalking, waarschijnlijk omdat ze minder goed in staat waren het lood te verwerken.
BRON: Environ Health Perspect, 2019; 127: 127002