Er bestaat geen veilig opioïde medicijn. Tramadol, op de markt gekomen als Ultram, zou minder verslavend zijn dan andere medicatie, dus artsen schrijven het nog steeds voor. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het ‘veilige’ tramadol juist de gevaarlijkste opioïde van allemaal is en dat de kans om daaraan verslaafd te raken juist het grootst is.
De Amerikaanse overheidsinstantie DEA heeft tramadol als minder gevaarlijk beoordeeld dan andere opiaten zoals oxycodon en hydrocodon, en daarom wordt het minder streng gereguleerd.
Maar artsen van de Mayo Clinic hebben ontdekt dat het helemaal niet veiliger is. Uit een onderzoek onder bijna 36.000 patiënten die een opioïde kregen tegen postoperatieve pijn, bleek dat verdachte reeksen herhaalrecepten, lang nadat de pijn verdwenen was, het vaakst voorkwamen bij mensen die tramadol hadden gekregen.
Meer dan 7 procent had herhaalrecepten gekregen tot 180 dagen na de operatie, 1 procent nam het nog steeds in na 270 dagen, en 0,5 procent van de patiënten had 10 of meer herhaalrecepten waarmee ze ten minste 120 dagen toe konden. De ontdekking komt volgens Mayo-onderzoeker dr. Molly Jeffrey ‘niet overeen met het idee dat bij tramadol minder gewoontevorming optreedt dan bij andere opiaten’.
De veronderstelde veiligere status heeft ertoe geleid dat tramadol het op twee na meest voorgeschreven opioïde medicijn is. Het werd in de VS in 1995 goedgekeurd en kwam op de markt als Ultram of ConZip. In 2014 kwam het op de lijst van verboden middelen, maar wel als middel in Categorie IV en niet in de strengere Categorie II zoals de meeste andere opioïden, omdat het minder gevaarlijk werd geacht.
Mayo Clinic News Network, May 14, 2019