17-06-2021

Vegetariërs minder ziek van Covid-19

Verschillende studies veronderstellen dat voedingsgewoonten een belangrijke rol kunnen spelen bij een Covid-19-infectie, de ernst van de symptomen en duur van de ziekte, maar het verband tussen voedingspatronen en Covid-19 is als zodanig niet eerder onderzocht.

Amerikaanse onderzoekers vroegen daarom gezondheidswerkers uit zes landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) die doorlopend te maken hadden met Covid-19-patiënten om gedurende twee maanden een online enquête in te vullen. De deelnemers verstrekten informatie over demografische kenmerken, voeding en of ze wel of niet met Covid-19 te maken hadden gekregen.

Van de deelnemers hadden er 568 op enig moment Covid-19 en 2316 niet. Van de Covid-19-gevallen hadden 138 personen een matige tot ernstige infectie en 430 personen een zeer milde tot milde variant.

Na correctie van gewicht, leeftijd, reeds bestaande aandoeningen en leefstijl hadden deelnemers die ‘plantaardige diëten’ en ‘plantaardige diëten of pescatarische diëten’ rapporteerden respectievelijk 73 procent en 59 procent minder kans op matige tot ernstige Covid-19. En vergeleken met deelnemers die meldden ‘plantaardige diëten’ te volgen, hadden degenen met een koolhydraatarm, eiwitrijk voedingspatroon een grotere kans op matige tot ernstige Covid-19.

Er werd geen verband waargenomen tussen de gerapporteerde diëten en het wel of niet krijgen van een Covid-19-infectie of een eventuele relatie met de duur ervan. Ook waren er geen verschillen tussen de landen onderling.

Bron: BMJ Nutrition, Prevention & Health 2021;bmjnph-2021-000272

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.