09-02-2023

Vasten vermindert de ernst van Covid

Intermitterend vasten – ten minste 14 uur per etmaal niet eten en alleen water drinken – kan de ernst van COVID-19-symptomen verminderen. Regelmatig intermitterend vasten geeft veel minder kans op ernstige covidklachten of ziekenhuisopname, zo blijkt uit een nieuwe studie. Vasten vermindert ontstekingen. Na 14 uur zonder voedsel stopt het lichaam met het verbranden van glucose en gaat het over op ketonen voor energie. Dit proces verstoort het vermogen van het SARS-CoV-2-virus om zich te verspreiden. In een onderzoek onder 205 patiënten die positief testten op corona, zeiden 73 dat ze regelmatig minstens één keer per maand vastten.

Deze groep had minder ernstige symptomen en minder ziekenhuisopnames, zeggen onderzoekers van Intermountain Healthcare uit Salt Lake City in de VS. Ongeveer 60 procent van de mensen in Utah behoort tot de mormonen, leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Zij vasten doorgaans op de eerste zondag van elke maand tot 24 uur lang, door voor twee opeenvolgende maaltijden af te zien van voedsel en water.

De meeste deelnemers vastten al jaren minstens één dag per maand, sommigen al 40 jaar. Het is daarom misschien geen snelle oplossing voor mensen die pas in de afgelopen paar maanden zijn begonnen, zo stellen de onderzoekers. Het is mogelijk ook niet geschikt voor ouderen of zwangere vrouwen, of voor mensen met diabetes, hartaandoeningen of nierproblemen. Voor gezonde mensen is vasten een goede manier om gezond te blijven; het vermindert volgens de onderzoekers ook het risico op het ontwikkelen van diabetes of hartaandoeningen en lijkt de impact van covid te kunnen verminderen.

Bron: BMJ Nutrition, Prevention & Health, 2022; e000462

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws