28-04-2019

Vasten kan type 2 diabetes bestrijden

Als een veganistisch dieet u niet zo aantrekkelijk lijkt, kan periodiek vasten een gelijkwaardig positief effect hebben op type 2 diabetes. Met vasten kunnen de meest ernstige gevallen van diabetes, die insuline-injecties nodig maken, bestreden worden.

Een recente studie toonde aan dat periodiek 24 uur vasten, ofwel om de dag ofwel drie dagen per week, de aandoening kan bestrijden en medicijngebruik overbodig kan maken.

Diabetici die insuline gebruikten hadden na 10 maanden periodiek vasten geen geneesmiddelen meer nodig, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Toronto.

Echter, een zorgvuldige monitoring was nodig om er zeker van te zijn dat er geen gevaarlijke dalingen van de bloedsuikerspiegel waren.
De patiënten waren niet helemaal zonder voedsel. Tijdens de 24 uur vasten mochten zij calorievrije dranken drinken, zoals thee, koffie, water of bouillon, en mochten zij een caloriearme avondmaaltijd gebruiken.

Vasten werd onderzocht bij drie diabetici, waarbij de aandoening zover gevorderd was dat ze dagelijks insuline-injecties nodig hadden tegen dalingen van hun bloedsuikerspiegel.

Twee patiënten vastten om de andere dag, en de derde vastte drie dagen en at normaal op de overige vier dagen van de week.

Bron: BMJ Case Rep, 2018; bcr-2017-221854
 

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.