24-01-2019

Vasten goed voor afvallen en diabetici

Intermitterend vasten kan de oplossing zijn voor gewichtsverlies en het voorkomen van diabetes.

Dat stelt het Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire kennis. Bij intermitterend vasten wordt op gezette tijden gegeten en perioden niet. ‘Maar minstens even belangrijk: stop het snacken tussendoor.’

Voor een gezond eetpatroon is het verstandig meer verse groenten en fruit, vezels, kwaliteitsvolle eiwitten en vetten te eten en moeten we suikers, geraffineerde granen en verwerkt voedsel absoluut vermijden. Niets nieuws natuurlijk, maar volgens het Instituut moet vooral ook het snacken vermeden worden.

Het teveel aan calorieën door suiker en een constante aanvoer van voedsel wordt opgeslagen in onze vetcellen. Vooral suiker is de boosdoener. Cellen kunnen immers maar beperkt suiker opslaan. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat suiker in de vetcellen worden opgeslagen. Volgens het Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire kennis ontstaat gewichtverlies vooral zodra insulineniveaus dalen, waardoor vet beter kon worden verbrand.

Insulinegevoeligheid omlaag

Dat het glucosegehalte daalt bij intermitterend vasten blijkt ook uit een studie aan de Universiteit van Alabama op een groep mannen die aan een vorm van intermitterend vasten deden. Voor het onderzoek werden twee groepen zwaarlijvige mannen met prediabetes getest. Een groep kreeg daarbij alle maaltijden tussen 07.00 uur een 15.00 uur en een andere groep kreeg het eten verspreid over 12 uur tussen 07.00 en 19.00 uur.
Beide groepen behielden hun initiële gewicht, maar na vijf weken had de groep die langer geen eten kreeg een significant lager insulinegehalte, verbeterde insulinegevoeligheid en had de groep een lagere bloeddruk. Daarnaast bleken de mannen ook een aanzienlijk verminderde eetlust te hebben zonder dat zij een hongergevoel hadden.

Intermitterend vasten

Lukt het dus om onze insulineniveaus te laten dalen, dan is het ook gemakkelijker gewicht te verliezen. Een dieet in combinatie met vasten kan dan tot duurzaam gewichtsverlies leiden, weet het instituut. Uit onderzoek blijkt dat een eetvenster van 8 tot 10 uur waarin voeding genuttigd kan worden effectief is. Bijvoorbeeld eten tussen 10.00 en 18.00 uur.

Ook wordt expliciet vermeldt tussendoor niet te snacken en zeker niet ‘s nachts. In de nacht eten wordt geassocieerd met een hoger risico op obesitas en diabetes. Daarnaast wordt geadviseerd minstens een half uur licht tot matig actief te zijn en spieren op te bouwen. Ook dit verhoogt de insulinegevoeligheid.

Bron: Harvard Health Publishing

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....