20-12-2019

Vakantiedepressie? Vermijd kerstkransjes

Wanneer u gevoelig bent voor depressie, is het wellicht beter om deze kerstvakantie zoetigheden te laten staan. Althans, een nieuwe studie van een team van klinische psychologen van de Universiteit van Kansas suggereert dat het eten van toegevoegde suikers kan resulteren in depressieve aandoeningen.

Donkere dagen

Juist de combinatie met de donkere dagen in deze wintertijd, de bijbehorende veranderingen in slaappatronen en een hoge suikerconsumptie kunnen ons lichaam volledig ontregelen en dat heeft een nadelige invloed op de geestelijke gezondheid, volgens de onderzoekers.

De onderzoekers kwamen tot hun conclusie door een analyse te maken van een breed scala aan onderzoeken naar de fysiologische en psychologische effecten van de consumptie van toegevoegde suikers.

Inflammatie

De onderzoekers ontdekten dat ontstekingen (inflammatie) het belangrijkste fysiologische effect vormen van een dieet vol met suikers en dat kan leiden tot een hogere gevoeligheid voor depressieve gevoelens.

Bekend is volgens de onderzoekers dat inflammatoire hormonen de hersenen onmiddellijk in een toestand van ernstige depressie kunnen brengen en toegevoegde suikers hebben een pro-inflammatoire werking op het lichaam en de hersenen.

Parasitaire microben

De onderzoekers keken ook naar de invloed van suiker op het menselijk microbioom. Dat wil zeggen naar het effect hiervan op de complete verzameling van micro-organismen die zich op en in ons lichaam bevinden. De meeste microben hebben we simpelweg nodig, maar er zijn ook microben die zich als een parasiet gedragen. Veel van die parasitaire microben gedijen op toegevoegde suikers en produceren chemicaliën die onze hersenen in een toestand van angst, stress en depressie kunnen brengen. Deze microben zijn bovendien zeer ontstekingsgevoelig. De onderzoekers adviseren daarom om voorzichtig met suikers om te gaan: niet alleen tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door.

 

Med Hypotheses. 2019 Oct 10;134:109421

 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.