20-12-2019

Vakantiedepressie? Vermijd kerstkransjes

Wanneer u gevoelig bent voor depressie, is het wellicht beter om deze kerstvakantie zoetigheden te laten staan. Althans, een nieuwe studie van een team van klinische psychologen van de Universiteit van Kansas suggereert dat het eten van toegevoegde suikers kan resulteren in depressieve aandoeningen.

Donkere dagen

Juist de combinatie met de donkere dagen in deze wintertijd, de bijbehorende veranderingen in slaappatronen en een hoge suikerconsumptie kunnen ons lichaam volledig ontregelen en dat heeft een nadelige invloed op de geestelijke gezondheid, volgens de onderzoekers.

De onderzoekers kwamen tot hun conclusie door een analyse te maken van een breed scala aan onderzoeken naar de fysiologische en psychologische effecten van de consumptie van toegevoegde suikers.

Inflammatie

De onderzoekers ontdekten dat ontstekingen (inflammatie) het belangrijkste fysiologische effect vormen van een dieet vol met suikers en dat kan leiden tot een hogere gevoeligheid voor depressieve gevoelens.

Bekend is volgens de onderzoekers dat inflammatoire hormonen de hersenen onmiddellijk in een toestand van ernstige depressie kunnen brengen en toegevoegde suikers hebben een pro-inflammatoire werking op het lichaam en de hersenen.

Parasitaire microben

De onderzoekers keken ook naar de invloed van suiker op het menselijk microbioom. Dat wil zeggen naar het effect hiervan op de complete verzameling van micro-organismen die zich op en in ons lichaam bevinden. De meeste microben hebben we simpelweg nodig, maar er zijn ook microben die zich als een parasiet gedragen. Veel van die parasitaire microben gedijen op toegevoegde suikers en produceren chemicaliën die onze hersenen in een toestand van angst, stress en depressie kunnen brengen. Deze microben zijn bovendien zeer ontstekingsgevoelig. De onderzoekers adviseren daarom om voorzichtig met suikers om te gaan: niet alleen tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door.

 

Med Hypotheses. 2019 Oct 10;134:109421

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws