06-12-2012

Vaccins tegen malaria maken de ziekte ernstiger

Malaria is het juk van de derde wereld, maar het ziet er niet naar uit dat vaccins het probleem kunnen oplossen. Twee vaccins die op dit moment getest worden, maken de ziekte wellicht nog ernstiger dan hij al is. Bij laboratoriumonderzoek met muizen bleek de malariaparasiet zeer snel te evolueren tot een variant die resistent was tegen het vaccin en daardoor meer virulent (schadelijker).

Van twee nieuwe malariavaccins, RTS,S en AMA-1, heeft de geneeskunde hoge verwachtingen in de strijd tegen deze ziekte, die dagelijks tweeduizend kinderen doodt en nog miljoenen andere slachtoffers maakt in de derde wereld. Maar bij de tests, aan de Pennsylvania State University in Amerika, is de buitengewone intelligentie gebleken van de malariaparasiet. Deze verandert pijlsnel in een organisme dat bestand is tegen het vaccin, waardoor binnen enkele dagen het vaccin ineffectief wordt en enkel leidt tot de verspreiding van een nog gevaarlijkere vorm van de ziekte.

Bron: PLoS Biol, 2012; 10: e1001368
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws