07-02-2019

‘Vaak en matig’ drinken beschermt tegen hartziekten

Wat alcohol betreft, lijkt regelmatig met mate drinken de beste optie te zijn, althans volgens het meest recente onderzoek. Matige drinkers krijgen minder vaak hartziekten dan geheelonthouders en mensen die gestopt zijn met drinken.

Matige drinkers – voor mannen tot ongeveer 12 glazen en voor vrouwen tot 8 glazen alcohol per week – hebben 30 procent minder kans om een hartaandoening of een dodelijke hartaanval te krijgen dan mensen die gestopt zijn met drinken. Het beschermende effect neemt toe tot bijna 50 procent in vergelijking met geheelonthouders.

Het verhoogd risico geldt met name voor vrouwelijke geheelonthouders en vrouwen die recent gestopt zijn met drinken in vergelijking met matige drinkers. Zij hebben twee keer meer kans op het ontwikkelen van hartziekten, stellen onderzoekers van het University College Londen, die veronderstellen dat alcohol de oestrogeenspiegels verhoogt, wat de gezondheid van het hart bevordert.

Beschermend effect

Alcohol lijkt een beschermend effect te hebben voor beide geslachten, omdat matige drinkers met perioden waarin ze helemaal niet dronken, ook een grotere kans hadden om een hartaandoening te krijgen in vergelijking met mensen die altijd matig dronken. Dit was vooral het geval bij 55-plussers, stelden de onderzoekers vast.

De wetenschappers analyseerden de gezondheid en het drankgebruik van 35.132 mensen gedurende een periode van 10 jaar, waarbij bijna 5 procent een hartaanval of een andere hartaandoening kreeg.

Bron: BMC Med, 2018; 16: 124
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws