15-01-2020

Uitdroging bij ouderen door misvattingen

Nieuw onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om gehydrateerd te blijven naarmate we ouder worden.

Voldoende drinken lijkt eenvoudig genoeg, maar studies hebben aangetoond dat veel ouderen dehydrateren en daarmee hun risico op gezondheidsproblemen verhogen. Een nieuwe Engelse studie heeft daarom gekeken naar wat ouderen weerhoudt om voldoende vloeistoffen tot zich te nemen. De onderzoekers concluderen dat dit deels te wijten is aan wijdverspreide misvattingen over een goede hydratatie.

Dagelijks acht tot tien glazen

De onderzoekers interviewden 24 over het algemeen gezonde, zelfstandig wonende mensen van 75 jaar of ouder. Het team bevroeg ook negen mantelzorgers.

In de loop der jaren is het medisch oordeel over wat gezond is en wat niet regelmatig veranderd. Een aantal deelnemers wist niet goed hoeveel vloeistoffen nodig zijn om een gezonde hydratatie te behouden. Aanbevolen wordt momenteel voor oudere vrouwen om acht glazen water per dag te drinken. Voor mannen is dat tien glazen.

Veronderstellingen

Volgens de onderzoekers is een veelvoorkomende misvatting om te denken dat dorst een betrouwbare indicator voor dat het tijd is om te drinken, maar dit is niet langer het geval voor ouderen. Met de leeftijd vermindert het verlangen naar vloeistoffen, maar niet de noodzaak.
De bevindingen van de studie laten daarnaast zien dat ouderen zich zorgen maken over het stigma van urineverlies en dat zij vloeistoffen uit angst vermijden.

Aanbevelingen

De onderzoekers signaleren dat de media vooral publieke waarschuwingen over de gevaren van uitdroging uitzenden tijdens bijvoorbeeld een hittegolf. Zij stellen dat er behoefte is aan meer algemene voorlichting over het belang van hydratie voor ouderen. Met name dat dorst geen betrouwbaar signaal is, moet onder de aandacht worden gebracht. Voor degenen die zich zorgen maken over incontinentie kan coaching helpen om de consumptie van voldoende vloeistoffen te stimuleren.

Age Ageing. 2019 Dec 1;49(1):111-118

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws