Tweede herpesvirus dat mogelijk MS uitlokt

Multiple sclerose (MS) wordt mogelijk uitgelokt door een virale infectie, vooral als het gaat om verscheidene herpesvirussen.

MS is een auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel aanvaltmaar wetenschappers tasten in het duister over de oorsprong ervan. 

Het vermoeden is dat het Epstein-Barrherpesvirus de aanleiding zou kunnen zijn, maar nieuw onderzoek wijst uit dat het ontstaan van MS het resultaat kan zijn van verscheidene herpesvirussen die samenwerken, waarbij stam 6 van het virus een hoofdrol speelt. 

MS-patiënten zijn vaker drager van de 6A-variant van het herpesvirus en het zou kunnen dat die de aanjager is van de ziekte, aldus onderzoekers van het Zweedse Karolínska Institute. 

Bij mensen met MS was de kans op het hebben van antistoffen tegen de herpesvirus 6-stam 55 procent groter, zo zagen onderzoekers na onderzoek van bloedmonsters van 8700 MS-patiënten en een controlegroep van 7200 gezonde mensen. 

Bovendien bleek, na onderzoek van bloed dat gemiddeld acht jaar voor het ontstaan van de eerste MS-symptomen was afgenomen bij de patiënten, dat volwassenen die als kind een herpesvirus 6-infectie hadden gehad een tweemaal zo grote kans hadden op het ontstaan van MS. 

Hoewel het Epstein-Barrvirus nog steeds verband lijkt te houden met MS, wordt het risico sterk verhoogd als de patiënt daarnaast drager van het herpesvirus 6 is. 

BRON: Front Immunol, 2019; 10: 2715 

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.