06-02-2017

Twee suikerhoudende dranken per dag verdubbelen kans op auto-immuunvorm diabetes

Twee suikerhoudende dranken per dag verdubbelen kans op auto-immuunvorm diabetes
Iedereen weet dat suikerhoudende dranken overgewicht en diabetes type 2 kunnen veroorzaken; maar ze kunnen nog meer schade aanrichten. Het drinken van twee of meer gezoete dranken per dag kan een ernstiger vorm van diabetes veroorzaken, waarbij patiënten dagelijks insuline moeten spuiten.
Het maakt voor het risico niet uit of de dranken met suiker zijn gezoet of dat het ‘light’-dranken betreft, die kunstmatige zoetstoffen bevatten. Slechts twee of meer blikjes of flesjes per dag leegdrinken zorgt al voor een ruim twee keer zo grote kans op LADA: latent autoimmune diabetes in adults, een auto-immuunvorm van diabetes op latere leeftijd, die zich kan ontwikkelen tot type 1 met bepaalde kenmerken van type 2 (daarom wordt LADA soms diabetes type 1,5 genoemd).
Het drinken van twee keer 200 ml gezoete cola of cola light veroorzaakt 2,4 keer zoveel kans op LADA, zeggen onderzoekers van het Karolinska Instituut in Zweden. Ze onderzochten het voedingspatroon van 357 mensen die de diagnose LADA hadden, en vergeleken dat met 1136 patiënten met diabetes type 2 en 1371 gezonde volwassenen zonder diabetes.
Het kan zijn dat de gesuikerde dranken insulineresistentie veroorzaken, het kenmerk van diabetes. En de lightversie kan de darmbacteriën beïnvloeden, wat tot glucose-intolerantie leidt, aldus de onderzoekers.
Bron: Eur J Endocrinol, 2016; 175: 605-14
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws