Twee strategieëen om afname van gezichtsvermogen om te keren

Zorgen over afname van het gezichtsvermogen naarmate je ouder wordt? Wetenschappers hebben twee eenvoudige dingen ontdekt die je dagelijks kunt doen om tot op hoge leeftijd scherp te blijven zien. De eerste is lichaamsbeweging; dit heeft namelijk volgens wetenschappers een directe invloed op maculadegeneratie, een van de meest voorkomende oorzaken van gezichtsverlies bij het ouder worden.

Regelmatige lichaamsbeweging vermindert de overmatige vorming van bloedvaatjes in de ogen met ongeveer 45 procent, en dat kan het verschil maken tussen het verliezen of
behouden van je gezichtsvermogen.

Het goede nieuws is dat je niet heel veel hoeft te bewegen om je ogen te beschermen, zeggen onderzoekers van de medische faculteit van de University of Virginia. Zij begrijpen niet precies hoe dat komt, maar ze vermoeden dat het komt doordat beweging de bloedtoevoer naar de ogen verhoogt.

Lichaamsbeweging doorbreekt de vicieuze cirkel. Wanneer het zicht begint af te nemen, gaan mensen vaak minder bewegen en dat versnelt op zijn beurt het zichtverlies. De studies zijn gebaseerd op proeven met laboratoriummuizen, maar de onderzoekers zijn van mening dat meer lichaamsbeweging bij mensen vergelijkbare gunstige resultaten zal opleveren.

Zij denken zelfs hiermee een nauwkeuriger beeld wordt geschetst dan met eerdere vragenlijsten, die afhankelijk waren van de eerlijke rapportage van vrijwilligers. De tweede strategie die je kan volgen om je ogen te sparen, is dagelijks in rood licht staren.

Een klein LED lampje met een dieprode straal kan het klusje klaren volgens onderzoekers van het University College London. Dagelijks drie minuten daarin staren kan een omkering bewerkstelligen in het afnemende gezichtsvermogen, iets wat bij mensen boven de 40 vaak voorkomt.

Door dit slechts een paar weken lang te doen, kan de kleurencontrastgevoeligheid van de ogen met 20 procent verbeteren, zo ontdekten de onderzoekers toen zij de techniek uitprobeerden op een groep van 24 mensen in de leeftijd van 24 tot 72.

Het langegolflicht zorgde voor een opleving van de cellen van het netvlies, die sneller verouderen dan cellen in elk ander deel van ons lichaam. Na verloop van tijd kan het vermogen van de cellen met wel 70 procent afnemen, wat leidt tot een aanzienlijke achteruitgang van de werking van de fotoreceptorcellen (lichtgevoelige cellen). De lampen die voor de proeven werden gebruikt, kosten ongeveer 13 euro.

Studie lichaamsbeweging: Invest Ophthalmol Vis Sci, 2020; 61: 52
Studie licht: J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 2020;glaa155

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws