18-12-2020

Twee onderzoeken naar impact Covid-19 op de geestelijke gezondheid

Vast staat dat Covid-19 de geestelijke gezondheid van mensen uit alle leeftijdsgroepen en alle lagen van de bevolking beïnvloedt, en zeker van ouderen. Maar wat zegt de wetenschap over mensen die mentaal minder stabiel zijn of kinderen?

Nederlands onderzoek onder volwassenen met een psychische aandoening

In een recente studie is gekeken naar de impact van Covid-19 op de geestelijke gezondheid van mensen met psychische aandoeningen, zoals depressie, angst en obsessief-compulsieve stoornissen (OCS).

De Nederlandse onderzoekers van onder meer VUMC/GGZ inGeest recruteerden deelnemers uit drie eerdere cohortstudies: de Nederlandse studie naar depressie en angst (NESDA), de Nederlandse studie naar depressie onder oudere personen (NESDO) en de Nederlandse studie naar dwangstoornissen (NOCDA). Een aantal deelnemers had niet eerder depressie, angst of OCS in hun leven ervaren en een aantal juist wel.

De deelnemers werden online vragenlijsten toegestuurd. Met de gegevens hieruit vergeleken de onderzoekers de veranderingen in symptomen van depressie, angst, zorg en eenzaamheid voor en tijdens de pandemie.

De resultaten toonden aan dat mensen met bestaande psychische aandoeningen een nadelige invloed ondervonden van de Covid-19-pandemie. Echter, het bleek ook dat de ernst van de symptomen niet erger was dan wat ze waren voor de pandemie.

Toename van depressie bij kinderen tijdens lockdown

Volgens een andere studie uitgevoerd door een team van onderzoekers van de Medical Research Council (MRC) Cognition en Brain Sciences Unit van de Universiteit van Cambridge, leidde de eerste lockdown in het Verenigd Koninkrijk tot een aanzienlijke stijging van de symptomen van depressie bij kinderen.

Om de veranderingen in emotioneel welzijn, angst, en depressie bij kinderen te weten te komen, onderzochten de onderzoekers gegevens over de geestelijke gezondheid van 168 kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar voor en tijdens de Britse lockdown. Deze gegevens omvatten rapportages van de kinderen zelf en rapporten van zorgverleners en van docenten.

Volgens de onderzoekers kunnen de symptomen variëren tussen kinderen, maar de impact kan worden gezien als heel wezenlijk, en dat is belangrijk om te beseffen nu we deze week weer een nieuwe lockdown zijn ingegaan.

Bronnen: The Lancet. Dec 2020, Arch Dis Child. 2020 Dec 9;archdischild-2020-32037

 

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.