07-06-2018

Twee doorbraken om ‘ongeneeslijke’ tinnitus te bestrijden

Van tinnitus – een constante piep in het oor – wordt beweerd dat het ongeneeslijk is. Nu zijn echter twee nieuwe technologieën getest die de klachten verminderen of zelfs kunnen opheffen.

Beide technologieën gebruiken eenvoudige oordopjes die boodschappen doorgeven aan de hersenen, waardoor de manier waarop zij geluiden ‘horen’ verandert.

Bij gezonde mensen helpen hersencellen, fusiforme cellen genaamd, geluidsbronnen lokaliseren. Maar bij mensen met tinnitus worden ze overactief. Meestal gebeurt dit nadat ze beschadigd werden, bijvoorbeeld door blootstelling aan harde geluiden.

De geteste technologieën veranderen de manier waarop de hersenen geluiden ‘horen’ tijdens een proces dat beschreven wordt als de langdurende onderdrukking van de zenuwactiviteit die bijdraagt aan tinnitus.

De eerste techniek, bimodale auditieve somatosensorische stimulatie, speelt geluiden af in het oor, die overeenkomen met de frequentie en het volume van het piepen of ruisen van de tinnitus. Dit werd getest door onderzoekers van de Universiteit van Michigan op een kleine groep van twintig tinnituspatiënten. Nadat zij de techniek 20 minuten per dag gedurende 25 dagen kregen toegepast, rapporteerden de patiënten allemaal een significante verbetering. Sommigen zeiden dat de geluiden die ze hoorden 12 decibel zachter waren; anderen zeiden dat de geluiden minder hard of scherp waren; en twee meldden dat hun tinnitus was verdwenen. Geen van deze verbeteringen werd gemeld door een groep tinnituspatiënten die een schijnbehandeling (sham) kregen.

In een andere studie behandelden de onderzoekers tinnitus door middel van neurofeedback, waardoor de hersenen focussen op verschillende geluiden en sensaties. Het uitgangspunt van deze techniek is dat er een nauw verband bestaat tussen ‘horen’ – de manier waarop de hersenen geluiden verwerken via de primaire auditieve cortex – en andere processen die sensaties registreren, zoals ademen of aanraken.

Door de focus te verleggen kunnen de tinnitusgeluiden afnemen of zelfs verdwijnen, stellen onderzoekers van de Wright State Universiteit in Ohio. Zij toetsten deze theorie op 18 gezonde mensen, die ‘witte ruis’ te horen kregen via oordopjes tijdens een MRI-scan van hun hersenen.

De onderzoekers hopen dat neurofeedback ook verder kan worden ontwikkeld om mensen te leren omgaan met pijn.

Bronnen: Universiteit of Michigan studie: Sci Transl Med, 2018; 10: eaal3175; Wright State Universiteit studie: Proceedings of the Annual Meeting of the Radiological Society of North America, 2017
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...