14-07-2019

Twee bestanddelen van koffie die dementie tegengaan

Koffie helpt misschien tegen dementie, alzheimer en parkinson. Het bevat twee stofjes die de degeneratie (achteruitgang) van de hersenen vertragen.

De stoffen lijken vooral effectief bij Lewy body dementie. Dat is een van de meest voorkomende vormen van leeftijdgerelateerde dementie, die kenmerken van zowel alzheimer als parkinson heeft.

De combinatie van de twee bestanddelen – cafeïne en EHT (eicosanoyl-5-hydroxytryptamide: een vetzuur dat afgeleid is van de neurotransmitter serotonine) – beschermt de hersenen tegen abnormale eiwitophopingen die je ziet bij Lewy body dementie.

Geen van beide bestanddelen heeft op zichzelf een beschermend effect. Maar samen kunnen ze de progressie van Lewy body-dementie vertragen en misschien zelfs stoppen. Dat zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Rutgers Universiteit, die tests op laboratoriummuizen deden.

Koffie werd al eerder in verband gebracht met een lager risico op parkinson, maar onderzoekers dachten toen dat dit uitsluitend te maken had met het effect van cafeïne. Maar koffiebonen bevatten meer dan duizend stofjes en de Rutgers-onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in EHT, dat in de wasachtige coating van koffiebonen zit.

Bron: Proc Natl Acad Sci U S A, 2018; 115: E12053-62
 

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...