Tuinamassage vermindert spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn en de oorzaak is vaak onduidelijk. Regelmatig wordt Tuina, een Chinese massagetechniek, ingezet om spanningshoofdpijn te verlichten. Een onderzoeksteam van de universiteit van Guangzhou in China boog zich over de effectiviteit van deze massagetechniek.

Letterlijk betekent Tuina ‘duw en pak’. De massage bestaat uit een combinatie van Chinese therapeutische massage, acupressuur en manipulatie van acupunctuurpunten. Met duwen, kloppen en knijpen met vingers, handpalmen, vuisten en ellenbogen worden blokkades in het weefsel opgelost. De qi en het bloed kunnen daardoor weer ongehinderd door het lichaam stromen.

Het onderzoeksteam selecteerde zeven studies, gerandomiseerde gecontroleerde trials, waarbij Tuina werd ingezet voor de behandeling van spanningshoofdpijn. In totaal ging het hierbij om 1228 deelnemers.

De onderzoekers concludeerden dat Tuina effectiever is dan medicatie en geen nadelige effecten heeft. Ook was de visual analog scale (VAS) aanzienlijk lager dan bij gebruik van geneesmiddelen. De VAS is een relatief eenvoudige manier om acute en chronische pijn te meten. Patiënten geven hun gevoel van pijn een cijfer op een schaal van 0 tot 10, waarbij 10 staat voor de ergste vorm van pijn.

De slotsom van de onderzoekers is dan ook dat Tuinamassage helpt bij spanningshoofdpijn. Zij zeggen tegelijkertijd dat er meer studie moet worden gedaan om hun bevindingen te bevestigen.

Voor meer informatie over Tuina zie Tuina, Chinese massage | Beroepsvereniging Zhong

Bron: ScienceDirect (2021) 101293

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.