16-12-2021

Congres SLAAP 2021 brengt nieuwe slaapinzichten

Wellicht sta je al vaker stil bij je voeding in relatie tot je slaap. Een slechte timing in het nuttigen van maaltijden blijkt namelijk effect te hebben op je slaap. Dit is wat deelnemers aan het vierde Nederlandse slaapcongres SLAAP2021 onder andere te horen kregen van slaapprofessionals.

Professor Andries Kalsbeek van het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam vertelde tijdens SLAAP2021 dat de biologische klok in verschillende organen verstoord kan worden wanneer je op de verkeerde tijden eet.  Uit diverse experimenten die hij deed, bleek dat verschillende perifere klokken, klokken van de organen, niet meer synchroon liepen wanneer er op het verkeerde moment van de dag werd gegeten. Denk hierbij vooral aan mensen in ploegendiensten, die leven met een verstoort slaap-waakritme, nachtelijke blootstelling aan licht en een veranderd eetpatroon. Een goede timing voor voeding is dus belangrijk om je biologische klok goed te laten functioneren en daarmee ook voor een goede slaap. Hoe je dit het beste kunt timen, daar zijn de slaapdeskundigen nog niet helemaal over uit. Op dit moment onderzoeken ze hoe voeding en slaap het beste afgestemd kunnen worden om negatieve gevolgen te verminderen of voorkomen.

Professor Sylvia Medeiros uit Brazilië wees de bezoekers op de gelijkenissen die wij, als mens, vertonen in ons slaapritme met een octopus. Zowel de octopus als de mens kent afwisselingen in verschillende slaaptypes als droomslaap en niet-droomslaap. Met wel het verschil dat inktvissen tijdens een droom steeds veranderen van kleur en spectaculaire kleurtekeningen laten zien. Dit stapje slaan wij als mens dan net weer over.

De Nederlandse Vereniging voor Slaap Waak Onderzoek (NSWO) organiseerde samen met de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) dit online congres. Een mooi moment om terug te blikken op de columns van twee slaaponderzoekers die eerder verschenen in Medisch Dossier.

In de eerste column schrijven Theo Hijlkema en Sylvia Loos, slaaponderzoekers, over het gegeven dat je slaap verandert naarmate je ouder wordt. Maar ook over de kracht van licht en donker en de onmisbare dingen om ’s nachts goed te kunnen slapen. Wil je meer hierover lezen, lees hem dan hier.

Voor hun tweede column doken beide slaaponderzoekers in melatonine. Ze leggen uit dat het gebruik hiervan gevaarlijk kan zijn, wanneer je het wel en wanneer juist niet moet gebruiken, geven conclusies uit wetenschappelijke onderzoeken naar melatonine en vertellen de zeven soorten rust die er zijn. Benieuwd? Lees deze column dan.

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...