22-05-2019

Tijm en rozemarijn tegen osteoporose

Poreuze en zwakke botten kunnen zorgen voor ernstige botbreuken bij ouderen. De mediterrane planten tijm en rozemarijn kunnen de botten mogelijk verstevigen.

Men spreekt van osteoporose als de botmassa en de structuur van het bot afnemen. Gevolg is dat de botten zwakker worden en gemakkelijker breken. De aandoening wordt met name geconstateerd bij vijftigplussers. Echter, het ontstaan van zwakke botten begint al veel eerder. Osteoporose wordt daarom ook wel de stille epidemie genoemd. U merkt het pas zodra u een bot breekt. Bent u er echter op tijd bij, dan kunt u nog veel verbeteren of verdere achteruitgang van de botgezondheid voorkomen. Tijm en rozemarijn kunnen hier in de toekomst mogelijk bij helpen.

Botgezondheid verbeteren

Osteoporose kan ontstaan door een combinatie van factoren. Een verminderde beschikbaarheid van calcium, magnesium, vitamine D, vitamine K en zink, in combinatie met ontstekingen in het lichaam, speelt meestal een rol. Suppletie met de genoemde vitaminen en mineralen is daarom een eerste stap richting sterke botten.

Wetenschappers hebben gekeken naar de effecten van tijm en rozemarijn op de botgezondheid bij ratten. Een groep ratten kreeg een volwaardige voeding, een groep kreeg een volwaardige voeding met uitzondering van calcium en twee groepen kregen calciumarme voeding aangevuld met tijm of rozemarijn. Het calciumarme dieet zorgde inderdaad voor osteoporose bij de dieren. Calcium en vitamine D in het bloed namen af en ontstekingswaarden namen toe. Opvallend genoeg bleek dit bij de dieren die tijm en rozemarijn kregen in mindere mate op te treden. Zowel calcium en vitamine D waren hoger en ook hadden de dieren minder last van oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam. De botten waren sterker dan die van de controlegroep.
Tijm had een groter effect op de botgezondheid dan rozemarijn. Vervolgstudies moeten nu uitwijzen of er soortgelijke effecten optreden bij mensen.

Bron: J Nutr Metab. 2019; 2019: 1431384.

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws