19-07-2021

Tijdstip van eten van belang voor preventie van diabetes

Gezonder gaan eten is een bewezen manier om diabetes type 2 te voorkomen, maar een verandering van de momenten waarop je eet, zou ook kunnen werken.

Het verkorten van de tijdsspanne waarbinnen we eten, kan een even grote impact hebben op onze gezondheid als onze voedselkeuze zelf. Al je maaltijden eten tussen 7.00 uur en 15.00 uur, of tussen 12.00 uur en 20.00 uur, kan bijdragen aan verlaging van je gewicht en bloedsuikerspiegel, factoren die van invloed zijn op diabetes.

Onderzoekers van de Britse Universiteit van Surrey staan nu op het punt hierover zekerheid te krijgen. Er worden vrijwilligers tussen de 18 en 65 jaar gerekruteerd, die binnen een van die tijdvensters zullen eten, en zij zullen worden vergeleken met een controlegroep die op de gebruikelijke tijden blijft eten.

‘Een dergelijke verandering van onze eettijden zorgt voor beperking van onze energie-inname tot een bepaald aantal uren per dag, wat leidt tot een verlenging van het dagelijkse aantal uren vasten dat we meestal ‘s nachts aanhouden’, zegt Jonathan Johnston, een van de onderzoekers.

Bij beide eetvensters wordt de vastentijd – de tijdsspanne waarin niet gegeten wordt – verlengd tot ongeveer 16 uur per dag.

Bron: Nutr Bull, 2020; doi: 10.1111/nbu.12479

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.