05-01-2022

Tijd om rood zeewier aan het dieet toe te voegen

Rood zeewier hoort al duizenden jaren tot het basisvoedsel van mensen in sommige Aziatische gebieden en het wordt tijd dat het Westen zich hierbij aansluit. Het is een ‘superfood’ dat kan beschermen tegen kanker en het zorgt voor de groei van gunstige bacteriën in de darmen. Het zou door het eten van deze mineraalrijke zeegroente kunnen komen dat de percentages voor verschillende soorten kanker, zoals dikkedarm-, endeldarm- en borstkanker, bij Japanners zo laag zijn.

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois analyseerden de suikers uit rood zeewier om de gezondheidsbevorderende eigenschappen ervan beter te begrijpen. Ze ontdekten dat het zes verschillende suikers bevat en drie daarvan hebben probiotische en kankerbestrijdende eigenschappen.

Een van de suikers werkt als een prebioticum; het stimuleert de groei van probiotische bacteriën in de darm. Dit zou kunnen verklaren waarom de Japanners over het algemeen een betere gezondheid hebben en langer leven dan mensen in het Westen, zegt Yong-Su Jin, een van de onderzoekers.

Een andere suiker, AHG, heeft kankerbestrijdende eigenschappen. ‘AHG remt de groei van menselijke darmkankercellen, maar heeft geen invloed op de groei van normale cellen’, voegt hij eraan toe. AHG lijkt apoptose of celdood te veroorzaken, een noodzakelijk proces dat de groei van kankercellen stopt.

Bron: Mar Drugs, 2021; 19: 213

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws