31-01-2013

Tieners met overgewicht bewijzen dat calorieënbeperking een mythe is

Tieners met overgewicht consumeren veel minder calorieën dan hun slankere leeftijdgenoten. Dat duidt erop dat obesitas niet simpelweg een kwestie is van te veel eten, aldus onderzoekers van de University of Carolina School of Medicine. Zij ontdekten dit bij hun onderzoek naar het eetpatroon van 19.125 kinderen in de leeftijd van een tot zeventien jaar.

Hoewel zeer jonge kinderen wel invloed ondervinden van het aantal calorieën dat ze nuttigen, gaat vanaf de tienerjaren exact het omgekeerde gelden. Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat de tieners misschien minder bewegen omdat ze al overgewicht hebben − maar dat verklaart bij lange na niet het enorme verschil in gewicht en hoeveelheid genuttigd voedsel tussen de jongeren.

Jammer genoeg is in dit onderzoek niet onderzocht welke soorten voeding de kinderen aten. Anders was het mysterie misschien al een stuk opgehelderd. Om kort te gaan gaat het niet om hoe veel je eet, maar om wat je eet. Zogeheten bewerkt voedsel en snelle happen doen de pondjes aangroeien, en gezond eten als groenten, vlees en onbewerkte granen niet.

Bron: Pediatrics, 2012; 130: e936-e942; doi: 10.1542/peds.2012-0605
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws