Hogere kans op auto ongeval voor tieners met ADHD

Amerikaans onderzoek toont aan dat tieners met ADHD een verhoogd risico lopen op verkeersongevallen, snelheidsovertredingen en autorijden terwijl ze dronken zijn.

Zorgelijke uitkomsten

De Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP) publiceerde een studie waaruit blijkt dat tienerbestuurders met ADHD 62 procent meer kans lopen om in de eerste maand, nadat zij hun rijbewijs hebben gekregen, een ongeval te krijgen. In de eerste vier jaar na ontvangst van hun rijbewijs is dit risico 37 procent hoger, ongeacht op welke leeftijd zij hun rijbewijs hebben behaald.

Meer risico

Het team evalueerde informatie van 1.769 adolescenten met ADHD die hun rijbewijs tussen 2004 en 2014 behaalden. Bestuurders met ADHD hadden 109 procent meer kans op dronken rijden in vergelijking met degenen zonder ADHD. Bijna 37 procent maakte een verkeersovertreding en bijna 27 procent beging een snelheidsovertreding binnen het eerste jaar rijden, vergeleken met respectievelijk 25 procent en 18 procent zonder ADHD.

Speciale regels

Een eerdere studie uit 2016 toonde al aan dat adolscenten met ADHD ongevalgevoeliger zijn, omdat ze gewend zijn aan het nemen van risico’s, een verhoogde hyperactiviteit en impulsiviteit kennen en eerder zijn afgeleid. Allemaal factoren die conflicteren met rijden. Veel landen hanteren daarom extra voorwaarden voor bestuurders met ADHD. Ook Nederland kent speciale regels voor autorijden met ADHD. Deze zijn direct gekoppeld aan het halen of verlengen van een rijbewijs. Lees meer hierover via cbr.nl.

J Atten Disord. 2016 Mar;20(3):260-9

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws