Thuiszitten verhoogt hartziekterisico (maar op kantoor zitten niet)

Niet alle manieren van zitten zijn hetzelfde. Hoewel langdurig zitten als één grote risicofactor wordt gezien blijkt het voor het risico wel uit te maken hoe en waar we zitten.
Aan een bureau zitten schijnt het hartziekterisico niet te verhogen maar thuis voor de tv hangen wel.

Eerdere studies concludeerden al dat hoe meer tijd iemand zittend doorbrengt, hoe meer kans deze persoon heeft op een hartziekte en vroegtijdig overlijden. Maar onderzoekers van Columbia University Irving Medical Center stelden vast dat het niet zo eenvoudig is. Zij onderzochten de levensloop van 3592 zwarte Amerikanen, die sowieso al meer kans lopen op diabetes en hartziekten, en zagen dat alleen thuis tijd zittend doorbrengen de kansen verder verhoogde. Degenen die dagelijks het langst tv keken – 4 uur of meer – hadden een 50 procent hoger risico op hartziekten dan degenen die dagelijks 2 uur of minder tv keken.

Maar aan een bureau zitten op het werk verhoogde het risico helemaal niet, zo constateerden de onderzoekers nadat ze de groep bijna negen jaar lang hadden gevolgd. Het leek ook niet uit te maken hoe lang achter het bureau werd doorgebracht.

Ze weten niet precies waarom de risico’s voor thuis zitten en op kantoor zitten verschillend zijn. Hoofdonderzoeker Keith Diaz zegt: ‘Het kan zijn dat de meeste mensen de neiging hebben urenlang tv te kijken zonder te bewegen, terwijl de meeste werknemers vaak opstaan en even weglopen van het bureau. De combinatie van een grote maaltijd zoals het avondeten en dan urenlang zitten kan ook bijdragen aan de schade.’ Hij voegt toe dat het risico al kan afnemen als u nu en dan uit uw luie stoel opstaat en een wandelingetje maakt.
J Am Heart Assoc, 2019; 8: e010406

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws