Therapie met infraroodlicht tegen dementie

Lichttherapie is mogelijk een nieuwe behandelmethode voor mensen die lijden aan cognitieve achteruitgang of dementie. Wetenschappers toonden dit aan met een studie naar het effect van een PBM-helm, een helm met lichttherapie.

Onderzoeker, Dr. Paul Chazot, van de Durham Universiteit in Engeland startte jaren geleden met de ontwikkeling van dementietherapie door infraroodlicht. Samen met andere onderzoekers rondde hij onlangs een pilotstudie af naar een speciaal ontworpen helm die infrarood licht uitstraalt. Ze testten de helm bij mensen van middelbare leeftijd met milde cognitieve stoornissen en ontdekten dat de behandeling het geheugen, de verwerkingsvaardigheden en de motoriek verbeterde.

De helm draagt de naam Cerebrolite en is speciaal ontworpen voor thuisgebruik. In Medisch Dossier uit juli 2020 stond al een reportage over het gebruik van infraroodtherapie bij onder andere Parkinson, obesitas en de ziekte van Crohn. Dit nieuwe onderzoek focust volledig op de cognitieve achteruitgang.

De deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje, verdeeld in een behandelings- en een placebogroep, droegen de helm gedurende 28 dagen 2 keer per dag 6 minuten. In totaal voltooiden 27 deelnemers de studie en de 2 follow-upbeoordelingen: 14  uit de behandelingsgroep en 13 uit de placebogroep. Tijdens de beoordelingen lieten de deelnemers uit de behandelingsgroep significante verbeteringen zien in de motorische functies, geheugenprestaties en de verwerkingssnelheid. Opvallend was dat er in de placebogroep juist verslechteringen te zien waren in de verwerkingssnelheid en geen verbeteringen op de andere vlakken.

Het onderzoek is kleinschalig en uitgevoerd met gezonde mensen. Daarom is volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe lichttherapie kan worden gebruikt als therapie of in de preventie van cognitieve achteruitgang.

Bron: Photobiomod., Photomed. and Laser Surg., 2021: vol. 39; 654-660

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Immuunsysteem een boost door beweging

Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1] De onderzoekers bekeken de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.