03-09-2020

Thee tegen metabool syndroom

Overgewicht, een hoge bloeddruk, insulineresistentie en problemen met de vetstofwisseling kunnen op de lange termijn zorgen voor gezondheidsproblemen. Het aanpassen van de voeding en leefstijl kan een uitdaging zijn. Een kopje thee kan ondersteunen.

Het metabool syndroom, ook wel syndroom X of stofwisselingssyndroom genoemd, is een naam voor een groep symptomen die vaak tezamen voorkomen. Deze symptomen zijn overgewicht rond de buik, een verstoorde suikerstofwisseling (insulineresistentie), een verhoogd cholesterol en een verhoogde bloeddruk. Van de Nederlandse mannen tussen de 60 en 70 jaar heeft 50 procent de aandoening. Verder is bekend dat maar liefst 80 procent van de mannen met overgewicht het metabool syndroom heeft. Voeding en leefstijl zijn belangrijke factoren die de ontwikkeling van de aandoening in de hand werken. Veranderingen in het voedingspatroon of leefstijl kunnen echter moeilijk zijn. Het drinken van thee kan helpen.

Verschillende soorten thee

Wetenschappers hebben verschillende studies naar het gebruik van thee bij het metabool syndroom bekeken. De studies waren uitgevoerd tussen 2000 en 2019. Uit de analyse van de resultaten blijkt dat het drinken van thee een positieve invloed heeft op de bloeddruk en de body mass index (BMI). Verschillende soorten thee blijken echter andere effecten te hebben in het lichaam. Het drinken van zwarte thee heeft bijvoorbeeld een breder effect op de bloeddruk, terwijl de consumptie van groene thee een gunstige invloed heeft op het cholesterol. Ook kan het drinken van groene thee mogelijk de kans op diabetes verminderen. Deze gezondheidseffecten werden echter alleen gevonden bij mensen met een BMI van 28 of hoger, wat overeenkomt met ernstig overgewicht.

De wetenschappers benadrukken dat het drinken van thee onderdeel kan uitmaken van een gezonde voeding en leefstijl in de strijd tegen het metabool syndroom, maar dat het uitsluitend drinken van thee niet voldoende is om de aandoening om te keren. Het drinken van verschillende soorten thee lijkt zinvol te zijn om een breder gezondheidseffect te bereiken.

Bron: Phytotherapy Research, June 2020

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws