Thee als bloeddrukverlager

Groene en zwarte thee kunnen bijdragen aan verlaging van hoge bloeddruk en onderzoekers hebben eindelijk ontdekt hoe dat werkt.

Verbindingen in de thee ontspannen de bloedvaten door activering van een eiwit dat bekend staat als KCNQ5, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Californië in Irvine. Het eiwit, dat wordt aangetroffen in het gladde spierweefsel dat de bloedvaten bekleedt, wordt geactiveerd door twee van de flavonoïdenverbindingen in de thee, epicatechinegallaat (ECG) en epigallocatechinegallaat (EGCG).

Het lijkt niet uit te maken of de thee zwart of groen is, of deze warm of koud wordt geserveerd, of dat er melk aan wordt toegevoegd; steeds heeft het dezelfde gunstige effecten op de bloedvaten. Dat komt doordat deze thee altijd afkomstig is van de bladeren van de groenblijvende plant Camellia sinensis en de verschillen tussen de theesoorten worden bepaald door het fermentatieproces.

Nu een derde van de volwassen wereldbevolking aan hoge bloeddruk lijdt, is het drinken van een paar extra kopjes thee per dag wellicht een van de beste manieren om het probleem te verminderen.

Bron: Cell Physiol Biochem, 2021; 55: 46–64

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws