09-06-2022

Teamsport vermindert risico op psychische problemen bij kinderen

Deelnemen aan sport vanaf jonge leeftijd is essentieel voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden, samenwerking in een groep, het gevoel van eigenwaarde en gezonde gewoonten.

Nieuw onderzoek van de California State Universiteit in Fullerton1 laat zien hoe verschillende soorten sport de geestelijke gezondheid van jongeren kunnen beïnvloeden.

De studie omvatte 11.235 deelnemers in de leeftijd van 9 tot 13 jaar. Uit de resultaten bleek dat de kinderen met minder psychische problemen – waaronder angst, depressie, terug getrokken zijn, sociale problemen en aandachtsproblemen – degenen waren die aan teamsporten deden.

Door de pandemie konden jongeren niet deelnemen aan georganiseerde groepssporten. Het onderzoek benoemt dit als een van de factoren die bijdragen aan een verminderd mentaal welzijn.

Verrassend genoeg ontdekte het team ook dat jongeren die uitsluitend aan individuele sporten doen,  zoals worstelen of tennis, grotere geestelijke gezondheidsproblemen kunnen ervaren dan degenen die helemaal geen sport beoefenen. De onderzoekers denken dat dit te wijten kan zijn aan de individuele druk en stress die gepaard gaan met deze activiteiten. Zij adviseren daarom dat jonge individuele atleten ondersteuning en begeleiding moeten krijgen van ouders, voogden en coaches om ervoor te zorgen dat hun geestelijke gezondheid niet negatief wordt beïnvloed. Tegelijkertijd vinden zij dat meer onderzoek nodig om erachter te komen wat hier precies aan de hand is.

In elk geval is het volgens de onderzoekers belangrijk, nu de coronapandemie lijkt te kalmeren, om onze jeugd opnieuw aan het sporten te krijgen, en dan met name teamsporten.

Week voor de Gezonde Jeugd

En als het aan het JOGG-werknet ligt, gebeurt dit ook. Maar voldoende bewegen is niet voor ieder kind eenvoudig; drukke straten en weinig speelplekken nodigen niet daartoe uit en de weg naar een sportvereniging is niet voor ieder kind te vinden. Van dinsdag 7 juni tot en met 11 juni vraagt het JOGG-werknet tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd daarom extra aandacht voor een gezondere samenleving voor de jeugd. Het netwerk omvat meer dan 200 gemeenten en een honderdtal maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Volwassenen hebben een grote verantwoordelijk om ervoor zorgen dat de gezonde keuze de makkelijkste wordt, vindt het JOGG-werknet. Dat geldt niet alleen voor beweging, maar ook voor voeding. Bijvoorbeeld een kantinemedewerker die zoete drankjes vervangt voor water, een supermarktmanager die gezonde producten prominenter aanbiedt, een projectontwikkelaar die zorgt voor beweegvriendelijke buurten en een wethouder die inzet op minder fastfood in de gemeente.

In de JOGG-gemeenten vinden diverse activiteiten plaats. Zo verzorgt acteur en danser Juvat Westendorp een Dance battle in Medemblik en komt hij in actie bij de lancering van de pleintje-app in Epe, de Healthy Sisters zijn in Haarlem voor een kookworkshop, brengen de buurt in beweging en inspireren professionals in gemeente Utrecht, Herre Zonderland is in Dordrecht en viert daar het 10-jarig jubileum van de JOGG-aanpak in de gemeente. Olympiër en topsporter Nicole Beukers geeft het startsein voor de landelijke Peuter 4-daagse in Nijmegen en inspireert in Zaanstad meer professionals uit het onderwijs, Erik Scherder geeft een online college aan ouders/verzorgers in regio Noord-Holland en Erben Wennemars springt op de fiets (stand-up bike) in de Betuwe, doet een tour langs diverse dorpen, is bij sportieve activiteiten en brengt kinderen in beweging door samen met hen The Daily Mile te lopen. Meer informatie, zie https://weekvoordegezondejeugd.nl/

 

Bron
1 PLoS One. 2022; 17(6): e0268583.

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...