28-04-2019

Te veel fastfood kan depressies veroorzaken

De vetzuren in fastfood en bewerkte voedingsmiddelen kunnen de oorzaak zijn van depressies, en het eten van meer vis kan het tegengif zijn.

Er zijn veel mogelijke oorzaken van depressies, en een onevenwicht in vetzuren is er één van, stellen onderzoekers van de James Cook Universiteit in Australië. Een teveel aan omega 6-vetzuren uit fastfood, en een tekort aan omega 3-vetzuren, die vooral voorkomen in vis, lijken bij te dragen aan depressies.

De onderzoekers waren in staat om een uniek onderzoek uit te voeren op twee eilanden rond de Torres Strait, die beide bewoond waren. Een van de eilanden had fastfoodtenten, het andere was traditioneler en had geen afhaalrestaurants.

Negentien eilandbewoners kregen de diagnose matige tot ernstige depressie, maar slechts drie ervan woonden op het eiland zonder fastfoodrestaurants. Bloedtests bevestigden dat er verschillen waren tussen beide gemeenschappen, en dit was vooral te zien aan de niveaus van omega-3- en omega 6-vetzuren.

Het standaard westers dieet bevat te veel omega 6-vetten, en dit kan van invloed zijn op de ernst van de depressie, stellen de onderzoekers.

Bron: Nutr Neurosci, 13 augustus 2018; 1–10
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws