10-11-2016

Te veel calcium is niet zo goed voor onze botten

Te veel calcium is niet zo goed voor onze botten

Als calcium goed is voor onze botten, dan zou veel calcium innemen ons extra goed moeten beschermen tegen osteoporose en botbreuken, toch? Nou… nee. Het dagelijks binnenkrijgen van een matige hoeveelheid calcium – en liever uit groenten dan uit zuivelproducten – is effectiever, blijkt uit nieuw onderzoek.
De optimale hoeveelheid is 275 tot 780 mg per dag voor mannen, en 250 tot 650 mg voor vrouwen. Die hoeveelheden bieden de beste bescherming.
Gek genoeg bleken mensen die meer calcium binnenkregen een grotere kans op botbreuken of osteoporose te hebben, dat ontdekten onderzoekers bij een grootschalig Chinees onderzoek naar gezondheid en voeding.
De bron van de calcium bleek ook verschil te maken. Vaak krijgen we het advies om melk en zuivelproducten te gebruiken voor onze calcium, maar de 6210 deelnemers van de studie die het best beschermd waren, haalden hun calcium uit planten en groenten.
Bron: Journal of Bone and Mineral Research, published online, May 21, 2016
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws