22-07-2021

Tandverkleuring door koffie voorkomen?

Het drinken van een of twee kopjes koffie per dag heeft gezondheidsvoordelen. Koffie is echter ook een van de oorzaken van tandverkleuringen. Kun je de bruine verkleuring op de tanden voorkomen?

Nederlanders zijn koffiedrinkers. Gemiddeld drinken we vier kopjes koffie per dag. Mannen drinken meer van het zwarte goud dan vrouwen. En hoe ouder we worden, hoe meer koffie we drinken. Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen van het regelmatig drinken van een kopje koffie. Het verbetert bijvoorbeeld de concentratie. Een nadeel van koffie drinken is echter dat het drankje de tanden op termijn bruin verkleurt. Onderzoekers hebben daarom gekeken of deze verkleuring op de een of andere manier is te voorkomen.

Vijf voedingsmiddelen getest

Wetenschappers hebben vijftig voortanden in het laboratorium blootgesteld aan verschillende voedingsmiddelen om te kijken of ze de bruine verkleuring door koffie kunnen remmen of juist bevorderen. De onderzochte vloeistoffen waren water, melk, groene thee, sinaasappelsap en cola. Aan het begin van het onderzoek werd de kleur van de tanden gemeten. Vervolgens werden de tanden gedurende tien minuten in een van de vloeistoffen gelegd waarna ze overgebracht werden in een kopje koffie. Deze handeling werd gedurende vijf dagen dagelijks herhaald. Na vijf dagen werd de kleur van de tanden opnieuw gemeten. Geen enkele vloeistof kon de bruine verkleuring volledig voorkomen.

Echter, de wetenschappers zagen wel dat sinaasappelsap en cola een veel ernstigere verkleuring van de tanden veroorzaakten na de koffie dan melk of water. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat consumptie van zure voedingsmiddelen het tandglazuur zacht maakt waardoor de koffie makkelijk op de tand kan inwerken.

De wetenschappers raden aan om geen zure voedingsmiddelen, zoals sinaasappelsap of cola, te consumeren voordat je koffie drinkt om de bruine verkleuring van tanden door koffie zo veel mogelijk te beperken.

Bron: Journal of Medicinal Food, juni 2021
Beeld: Gerd Altmann

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws