23-09-2020

Tandartsen aangespoord te stoppen met het voorschrijven van opioïden

Tandartsen in de Verenigde Staten schrijven, ondanks de opiatencrisis, nog steeds actief opioïden voor op aanraden van hun professionele instantie. Onafhankelijke onderzoekers dringen er bij hen op aan het advies te negeren en een alternatief te zoeken.

De reden is niet dat de medicijnen zeer verslavend zijn, tot duizenden doden hebben geleid en hele gemeenschappen hebben vernietigd; het is gewoon omdat ze niet zo goed werken.

In de VS wordt ongeveer 6 procent van alle recepten voor opiaten voorgeschreven door tandartsen en tot de helft van de patiënten bij wie een kies is getrokken, krijgt de medicijnen. Maar nieuw onderzoek van de universiteit van Michigan heeft uitgewezen dat deze niet effectief zijn en in sommige gevallen zelfs de pijn verergeren.

De American Dental Association (Amerikaanse organisatie voor tandheelkunde) adviseert nog steeds het gebruik van pijnstillende opiaten voor de eerste zeven dagen na de operatie, maar volgens de onderzoekers is dit te lang. ‘Ik denk dat we bijna wel kunnen stoppen met het voorschrijven van pijnstillende opiaten in de tandartspraktijk. Natuurlijk zullen er enkele uitzonderingen zijn, zoals patiënten die niet tegen NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) kunnen. Maar ik denk dat we de hoeveelheid voorgeschreven opioïden kunnen verminderen tot ongeveer 10 procent van wat we momenteel voorschrijven’, zegt onderzoeker Romesh Nalliah.

Een flexibelere benadering van pijnstillers kan tandartsen zelfs helpen hun patiënten te behouden. ‘Tandartsen worden heen en weer geslingerd tussen het tegemoetkomen aan patiënten en het beperken van opiatengebruik in het licht van de huidige crisis. Ik denk dat het een buitengewoon bevrijdende bevinding is voor tandartsen’, zo voegt hij eraan toe.

Afgaand op het onderzoek onder 325 patiënten is een alternatief een aantrekkelijke optie. Degenen die een opioïde kregen, rapporteerden vergelijkbare pijnniveaus als degenen die een andere pijnstiller kregen, na zowel een routinebehandeling als na het trekken van kiezen, maar sommigen meldden zelfs meer pijn na een opioïde medicijn.

De bevindingen komen overeen met eerdere onderzoeken die uitwezen dat opioïden niet de meest effectieve oplossing zijn voor acute pijn.

In Nederland schrijven tandartsen overigens verhoudingsgewijs minder opiaten voor en professionele organisaties adviseren om hiermee terughoudend om te gaan.

BRON:
JAMA Network Open, 2020; 3: e200901

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Het laatste nieuws