14-07-2008

Tamoxifen: nu ook al voor al bipolaire stoornis

Tamoxifen is het best verkopende middel ter wereld bij de behandeling van borstkanker. Ook wordt het gebruikt om onvruchtbaarheid te behandelen, wordt het gegeven aan mannen met gynecomastie (feminiene borstvorming), terwijl bodybuilders het gebruiken om dat probleem te voorkomen.
Nu wordt het ook gegeven aan patiënten ter behandeling van bipolaire stoornis (manisch-depressiviteit). Het is getest op een groep van 66 bipolaire patiënten van wie de helft een placebo kreeg. Aan het eind van de trial van 21 dagen meldden diegenen in de tamoxifengroep beduidend minder aanvallen7.
 7Arch Gen Psychiatry, 2008; 65: 255-263

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws