T-cellen bij apen bieden nieuwe mogelijkheden voor MS-patiënten

Wetenschappers van de Oregon Health & Science University ontdekten tijdens een studie nieuwe aanwijzingen die wijzen op een type herpesvirus als de oorzaak van een ziekte van het centraal zenuwstelsel bij apen. Deze aandoening bij apen is vergelijkbaar met multiple sclerose (MS) bij mensen.

De nieuwe studie onthult de aanwezigheid van T-cellen – witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem – die worden geassocieerd met een immuunrespons en het verlies van myeline. Myeline vormt een isolatielaag rondom de zenuwen in het centraal zenuwstelsel. Bij MS wordt myeline afgebroken en kunnen de zenuwen de prikkels niet goed doorgeven. Dit kan problemen geven met lopen, voelen en zien.

De wetenschappers ontdekten dat sommige T-cellen die zich bij de dieren richten op myeline gelijk zijn aan de T-cellen bij mensen met MS. Door deze specifieke T-cellen te koppelen aan het verlies van myeline, zeggen de wetenschappers dat de nieuwe studie de mogelijkheid opent om een antivirale therapie te ontwikkelen die vooral van toepassing kan zijn voor nieuw gediagnosticeerde gevallen van multiple sclerose.

In 2020 meldde de Hersenstichting dat 1 op de 500 Nederlanders de immuunziekte MS heeft. Deze nieuwe cijfers vormen een forse stijging van het aantal van 1 op de 1000 dat tot dan toe als gemiddelde gold.

Bron: onlinelibrary.wiley.com

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws