08-06-2021

Glucosamine inname en hart- en vaatziekte onderzocht

Glucosamine en chondroïtine zijn natuurlijke verbindingen die vaak worden gebruikt als supplementen voor de behandeling van osteoartritis en gewrichtspijn. Hoewel deze supplementen voornamelijk bekend staan om hun effecten op gewrichtspijn, wijst recent onderzoek op een mogelijke link tussen de inname van deze supplementen en een verminderd risico op sterfte.

In een recente studie, werd de associatie tussen de regelmatige consumptie van glucosamine/chondroïtine en de algehele en cardiovasculaire (CVD) sterfte onderzocht in een nationale steekproef van Amerikaanse volwassenen. De studie maakte gebruik van gegevens van 16.686 deelnemers aan de National Health and Nutrition Examination Survey van 1999 tot 2010.

Uit de resultaten bleek dat van de deelnemers aan de studie 658 (3,94%) glucosamine/chondroïtine hadden ingenomen voor een jaar of langer. Gedurende de follow-up (mediaan, 107 maanden) waren er 3.366 totale sterfgevallen (20,17%); 674 (20,02%) waren te wijten aan hart- en vaatziekten. Deelnemers die glucosamine/chondroïtine innamen, hadden een lager risico op hart- en vaatziekten sterfte. Na correctie voor leeftijd was het gebruik geassocieerd met een vermindering van 39% in de algehele sterfte en een vermindering van 65% in hart- en vaatziekten sterfte.

Deze bevindingen zijn consistent met eerdere studies in andere populaties en suggereren dat de regelmatige inname van glucosamine/chondroïtine geassocieerd is met een lager risico op algehele en hart- en vaatziekten sterfte in een nationale Amerikaanse cohort.

Het mechanisme achter deze associatie is nog niet volledig begrepen. Eerdere studies hebben gesuggereerd dat glucosamine en chondroïtine ontstekingsremmende effecten kunnen hebben, wat kan bijdragen aan hun beschermende effecten tegen hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.

Hoewel de resultaten van deze studie veelbelovend zijn, zijn er enkele beperkingen. Het was een cohortstudie en geen gerandomiseerde proef, wat betekent dat er mogelijk andere factoren zijn die de waargenomen associaties kunnen beïnvloeden. Desondanks wijzen de consistente bevindingen in verschillende studies op een mogelijke beschermende rol van glucosamine/chondroïtine tegen sterfte.

In conclusie, hoewel glucosamine en chondroïtine voornamelijk worden gebruikt voor de behandeling van gewrichtspijn, suggereren recente onderzoeken dat ze ook andere gezondheidsvoordelen kunnen bieden, waaronder een verminderd risico op sterfte. Meer onderzoek is echter nodig om deze bevindingen te bevestigen en de onderliggende mechanismen te begrijpen.

Bron: J Am Board Fam Med, 2020; 33: 842–7.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws